Presedintia suedeza a Uniunii Europene convoaca summit extraordinar pe 19 noiembrie la Bruxelles, pentru alegerea noilor posturi-cheie de presedinte si sef al diplomatiei UE. Anuntul a fost facut de Roberta Alenius, purtator de cuvant al premierului suedez Fredrik Reinfeldt.

"Un summit va avea loc pe 19 noiembrie la Bruxelles", pe tema noilor posturi create prin Tratatul de la Lisabona, a declarat purtatorul de cuvant, citat de AFP. "Premierul suedez va incepe un al doilea tur al consultarilor si spera sa fie in masura sa prezinte candidatii joia viitoare", a mai spus Roberta Alenius. Presedintia suedeza a finalizat o prima sesiune de consultari cu 26 de alti sefi de stat si de guvern din UE, dar inca nu exista un consens privind gasirea unui candidat pentru fiecare pozitie, a explicat purtatorul de cuvant.

Alegerea presedintelui si a sefului diplomatiei Uniunii se anunta mai complicata decat se estimase. Nu exista inca un consens in privinta numelor, in conditiile in care Londra continua sa il sustina pe fostul premier Tony Blair la presedinitia UE, scrie AFP.

Favorit pe postul de presedinte al Consiliului European ramane seful guvernului belgian, crestin-democratul Herman Van Rompuy, sustinut de Paris si Berlin, potrivit diplomatilor. In ceea ce priveste presedintia Uniunii, alte nume evocate pentru ocuparea acestui post sunt olandezul Jan Peter Balkenende, luxemburghezul Jean-Claude Juncker sau fosta presedinta a Letoniei, Vaira Vike-Freiberga.

Potrivit HotNews.ro, Polonia a venit cu ideea intervievarii candidatilor pentru cele doua posturi importante. Potrivit unui document de lucru citat de EUobserver, candidatii ar trebui sa sustina o prezentare-interviu liderilor celor 27 de state UE, inainte ca decizia finala sa fie luata. Si, sustine publicatia citata, Polonia si-a gasit si aliati in sustinerea acestei idei: Lituania, Suedia, Finlanda, Slovacia, Cehia, Estonia si Letonia. Este o dorinta a statelor mici - care aspira la acest post si ele - ca acest proces sa fie unul transparent, in timp ce Germania, Franta si Marea Britanie sunt adeptele unei negocieri in spatele usilor inchise.

Ministrul de externe polonez, Radek Sikorski, si omologul sau lituanian, Vygaudas Usackas, si-au petrecut ultimele 24 de ore promovand aceasta idee in capitalele UE, inclusiv prin organizarea unei cine de lucru la Madrid, marti, cu delegatii din Italia, Belgia, Irlanda, Finlanda si Ungaria.

O Comisie cu un mandat puternic

Parlamentul European a dezbatut, miercuri, cu primul ministru suedez, Fredrik Reinfelt, si presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, noile posturi create la nivel inalt si noua Comisie.

„Doresc o noua Comisie formata din europeni competenti si angajati. Mai doresc o Comisie cu un mandat democratic puternic. Tratatul ne da puterea de a actiona, dar avem nevoie de bunavointa pentru a actiona impreuna“, a spus in cadrul dezbaterii presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Deputatul european francez Joseph Daul, liderul Grupului Partidului Popular European (Crestin Democrat), i-a spus presedintelui Comisiei ca, „odata ce statele membre isi vor fi desemnat candidatii pentru posturile de comisari, trebuie sa actionati cat de repede posibil pentru a stabili portofoliile acestora, astfel incat acestia sa poata fi examinati la Parlamentul European in cadrul unor audieri pe care le dorim cat mai detaliate“.

Oameni puternici pentru posturile importante din UE

„Sunteti pregatit sa discutati cu sefii de state pentru a va asigura ca vom avea in cadrul Comisiei un echilibru geografic, ca vor fi implicate si femei puternice?“, l-a intrebat pe Barroso deputatul european Hannes Swoboda (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din PE, Austria).

Guy Verhofstadt (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Belgia) a subliniat faptul ca presedintele Consiliului trebuie sa fie „cineva care crede in integrarea europeana, si nu un eurosceptic, cineva care crede in metoda comunitara ce face Europa sa avanseze“.

„Trebuie sa fim de acord ca dorim barbati si femei puternici in pozitiile importante din UE. Domnule Reinfeldt, din pacate nu pot sa va felicit, pentru ca pana in momentul de fata nu exista niciun semn ca vor aparea nume de barbati si femei puternici pentru aceste posturi“, a spus Rebecca Harms (Verzi/ALE, Germania).

Surse: HotNews.ro, PE

Linkuri:

- Presedintia suedeza a UE: Extra informal summit on 19 November
- HotNews.ro: Examen in fata liderilor europeni pentru cele mai importante posturi din instititiile europene? Cine sunt candidatii?